• Vedrana

Um i tijelo su jedno

U Faster-EFT-u stalno ističemo da ŠTO MOZAK MISLI-TIJELO RADI. Evo još jednog dokaza da je i problem i rješenje psihičkih i tjelesnih poteškoća u mozgu (originalni članak i prijevod):

(Uz važnu napomenu da je u svjetlu današnjih saznanja reprogramiranje podsvjesnih obrazaca moguće)

MOZAK JE VLADAR: Um nas može učiniti bolesnima, ali može i promicati iscjeljenje:

intervju s dr. Enzom Soresijem

Enzo Soresi, pneumolog i emeritus primarni u Cà Granda bolnici u Niguardi - Milanu, do kraja devedesetih, bio je uvijek otvoren: među prvima u Italiji koji je zainteresirao i propisao antropozofski lijek Viscum Quercus kao pomoćnu terapiju u tumori pluća, danas govori o medicini kao o holističkoj znanosti, nešto što je malo tko, osobito s karijerom iza sebe, spreman učiniti s toliko vedrine.

Pionir integrirane medicine, Soresi se već nekoliko godina bavi širenjem informacija o problemima primarne prevencije, PNEI i mitohondrijske biologije. Stigli smo do njega telefonom kako bi se suočili s njim jedna od njegovih omiljenih tema: mozak, kako ga možemo zadržati mladim i aktivnim i kako se to odnosi na um, tijelo i emocije.

Dr. Soresi, što danas možemo reći o odnosu mozga, uma i tijela? Danas, u svjetlu novih znanja o biologiji, medicina je zamišljena kao holistička znanost, u smislu da razvoj PNEI (PsicoNeuroEndocrinoImmunologia) stavlja mozak u vezu s cijelim organizmom. PNEI je znanost koja razvija temu odnosa između imunološkog sustava, neuroendokrinog sustava i dubokih struktura mozga, poznatih kao "limbičke strukture" ili "emocionalne strukture", također neuro-endokrine prirode. Razmislite o stanici, razmislite o staničnoj membrani i razmislite o komunikaciji između stanica, koja se odvija preko neuro-odašiljača, hormona, neuropeptida, citokina, tvari koje uzrokuju međusobnu komunikaciju različitih tipova stanica. Izračunajte da u našem tijelu ima 144 različite vrste stanica i da je proizvedeno preko 1.000 vrsta neuro-odašiljača koji "komuniciraju" s receptorima stanice. Sav taj intenzivan razgovor koji se odvija u našem organizmu, od koga upravlja? Njime upravljaju emocije. Važnost emocija u podržavanju nas, zdravih ili bolesnih, je temeljna, jer emocije aktiviraju mehanizam stresa koji može biti negativan ili pozitivan. Danas znamo da je za očuvanje zdravlja važno raditi na emocijama i stresu, te držati tijelo u stanju homeostaze. Da je emocionalno stanje u osnovi zdravlja pojedinca, pokazuje činjenica da u Kanadi već godinama postoji ambulanta koja se nalazi u specijaliziranom području, gdje je kontrola emocija prva opažanja pacijenta. Zašto su emocije temelj svega? Jer nijedan racionalni čin ne može bez emocionalnog poticaja. Ovu tvrdnju je podržao Antonio Damásio, portugalski neurofiziolog, koji je 1995. napisao zanimljivu knjigu, koju je objavio Adelphi, pod naslovom Greška Descartesa. Ako niti jedan čin donošenja odluka ne može ostaviti po strani emocionalni poticaj, možete razumjeti važnost emocija u organizaciji našeg organizma.

U vašoj knjizi Anarhistički mozak opsežno govorite o temi razvoja mozga: želite li to spomenuti i našim čitateljima? Koliko nas zna da se, kada smo rođeni, mozak ne definira, već teži sedam unci i, u Homo Sapiensu, postaje li zreli u sljedeće dvije godine života? Mi liječnici proučavamo embriologiju, a zatim proučavamo već formirani mozak. U te prve dvije godine izgradnja mozga odvija se na emocionalnoj osnovi, jer u tim godinama nema znanja, nema jezika, postoji samo emocija. Emocija koju su oko nas okružili i brinuo se o nama, prije svega o majci, a zatim o cijeloj okolini koja nas okružuje. 2010. godine u Milanu sam organizirao zanimljivu konferenciju u kinu Oberdan pod nazivom "Zašto moramo voljeti djecu". Ideja mi je došla nakon što sam pročitao knjigu Zašto moramo voljeti djecu koju je napisao psihologist Oxforda, Sue Gerhardt, a koju je 2006. objavila Cortina. briga o nama je ključna za razvoj mozga u prvim godinama života i kako rane interakcije između roditelja i djece imaju važne i teško reverzibilne posljedice za naš mozak. Naše društvo ne uzima u obzir ovaj temeljni trenutak našeg postojanja, a to bi trebalo biti razdoblje ekstremne pozornosti i delikatnosti čije bi se znanje trebalo promicati na području vrtića i obitelji. Obitelj je temelj svega. Ako imam nasilnog djeda, ili nasilnog oca, ili nezadovoljavajuću majku, razmislite o posljedicama koje moj mozak može pretrpjeti u svom razvoju. Harmonija je u tim ranim godinama temeljna za izgradnju najneobičnijeg i složenijeg organa koji postoji u poznatom svemiru.

(Prijevod: Google translate)

7 views0 comments

©2019 by tap2harmony.com        tap2harmony@dr.com    gsm. +385(0)915535152

  • Facebook
  • YouTube