• Vedrana

Jeste li znali?

Kad otvorite oči ujutro što vam prvo padne na pamet? Onako u prosjeku...? Osoba koja vam zagorčava život?.. Osjećaj usamljenosti?.. Nemoć... Strah od novog paničnog napada kao što je bio onaj jučer... ajme kad se samo sjetite... pa još malo na to dodate svog straha... a i muž vam je prije godinu dana napravio nešto strašno... pa kad se sad toga sjetite i još malo prevrtite po glavi... dodate nekoliko mogućih scenarija, a svaki gori od prethodnog....pa to postane još i gore... a tek vaš šef! Vaš šef!?? Ma što ste se i budili kad vam je život tako težak?!

A sada nešto sasvim drugačije (rekli bi oni iz Monty Paytona)...

Koliko ste imali lijepih trenutaka u svom životu? Nekoliko? Malo? Nijedan? Ne sjećate se?

Vjerojatno ih se ne možete sjetiti zato jer stalno vrtite ove loše. Pa kad bi neki lijepi trenutak uspio isplivati iz mračnih voda vašeg uma, vi biste opet uspjeli naći nešto loše u njemu, da ga trenutno vratite u dubine zaborava...

Jedan dio mojih klijenata se isprva uopće ne može sjetiti ničega dobrog iz svog života. Dok ne počnemo zajedno mesti prljavštinu vani... onda se ispod tih naslaga ukažu prekrasne uspomene i trenuci za pamćenje... koje su ipak uspjeli zaboraviti neko vrijeme. Ali one loše stvari, ne samo da nisu zaboravili, nego su ih „ažurirali“ na redovitoj osnovi ...

Ponavljanje, dodavanje, scenariji i režija svih tih trenutaka koje zovemo lošima neće promijeniti ništa na bolje. To vas samo vodi u potpuno mentalno ropstvo. I to sve dok su ključevi u vašoj vlastitoj ruci.

Prva stvar koju možete napraviti za sebe je da prestanete reproducirati loša sjećanja. Da se probudite iz transa. Da se vratite u sada.

Kako?

Kako se vratiti u sada i prestati reproducirati loše događaje i misli?

Prvo što morate znati je da 95% naših misli i djelovanja dolazi iz podsvjesnih zapisa. Samo 5% odradimo svjesno. Sjeli ste u auto... morate li razmišljati kako staviti i okrenuti ključ, kako stisnuti spojku, dati gas... ne! To radite u transu ne razmišljajući o tome, jer to je naučena radnja. I to vam olakšava život. Kao i mnoštvo drugih stečenih vještina i radnji koje odrađujete na dnevnoj bazi...

Dok vi radite neku dobro uhodanu radnju, vaše misli lutaju i često zalutaju na ono što je loše, što vas muči, a to je uvijek nešto iz:

1. prošlosti, koja više ne postoji osim u vašoj glavi... ili je u

2. budućnosti koje se bojimo zbog toga što prevrćemo prošlost u glavi ili joj se sa strahom nadamo, ali kao ni prošlost ni budućnost zapravo ne postoji.

Dokazano je dakle da mi gotovo uvijek živimo između ta dva nepostojeća vremena – prošlosti i budućnosti, a zapravo smo nikad ili rijetko u trenutku. I sada dok ovo čitate, misli vam lete na nešto što ste možda slično pročitali, ili vam neka mala zločesta misao ne da da u miru čitate, jer se bojite što će biti sutra, za 5 dana...

Istina je da postoji samo sada, ovaj jedinstven i neponovljiv trenutak koji je takav kakav jest... i to je ono gdje naše misli moraju biti upućene, a one u takvoj stvarnosti neće imati puno posla... jer kada odbacimo brigu o nepostojećem (prošlom i budućem), sve ono "sada" puno se lakše i spontanije rješava. Nema potrebe za pretjeranim razmišljanjem, a zadatke obavljamo puno lakše i bez pritiska. Štoviše, sve se bolje posloži za nas, jer se nismo opteretili s nepotrebnim mislima... javlja se jasnoća misli, pozitivnost i unutarnji mir. Vjerujem da je ovo jasno i logično.

Dakle, kako se probuditi iz transa i kako se prizemljiti?

Prvo, a to sam govorila u live prijenosu – početak rada na sebi mora krenuti iz svjesnog. Dakle morate osvijestiti što radite, morate donijeti odluku da ćete promijeniti lošu naviku, morate primijetiti svoje misli pa ih čak i zapisati. To je onaj dio u kojem se isprva morate potruditi, jer vaš mozak je već kondicioniran na stari obrazac ponašanja. Kasnije će to ići lakše …

Kada primijetite da o nečemu ili nekome lošem intenzivno razmišljate, jednostavno se zaustavite. Svaki sljedeći korak služi da vas vrati u sadašnji trenutak.

1. Udahnite 2 puta duboko. Izdahnite. (ovo je vrlo važan korak) Budite usredotočeni na to što radite. 2. Pogledajte nešto oko sebe kao da to vidite prvi put. Primijetite detalje. 3. Opipajte nešto. Primijetite kakvo je na opip. 4. Pomno poslušajte zvukove oko sebe. 5. Sve to primijetite bez osobnog mišljenja. Jednostavno primijetite. Tu je. Takve i takve je boje. Zvuk je takav i takav. NE govorite- ne sviđa mi se ova boja! Zvuk je previse rezak… jer čim upletete vase osobno mišljenje, upleli ste i svoju prošlost i razloge tog mišljenja. 6. Još ne pomaže? Još ste u transu? Uštipnite se.

:) Jače malo!

:D 7. Sada ste se vratili u sadašnji trenutak i možete se sjetiti nečeg lijepog. Uživajte u tom osjećaju. To je osjećaj koji proizvodi ugodu u vašem tijelu, koji vas oraspoložuje. 8. Možete poslušati omiljenu pjesmu. Uživajte u dobroj glazbi. 9. Mozak vam je već daleko od onih loših misli. 10. Nastavite raditi što već radite bez pretjeranog promišljanja.

Ukoliko primijetite da se vraćate u stanje razmišljanja o lošem, ponovite gornje korake ili samo dio njih. Odaberite ono što vam daje najbolje rezultate. I ne odustajte, jer zaista se isplati potruditi.

Kada sve ovo izvježbate i postane vam normalna reakcija, sve će biti puno djelotvornije.


Vedrana

4 views0 comments

©2019 by tap2harmony.com        tap2harmony@dr.com    gsm. +385(0)915535152

  • Facebook
  • YouTube