• Vedrana

Učinite svojoj djeci veliku uslugu


Ako pitate roditelje da vam posude 100.000€, a oni ih nemaju, da li ćete im zamjerati? Kao, pa imaju dovoljno godina i mogli su do sada zaraditi toliko novca,... ili, da su se malo potrudili i uštedjeli, sigurno bi sakupili toliko i sad bi mi mogli posuditi... vjerojatno takvo razmišljanje nikome ne pada na pamet, jer ako nemaju novac, ne mogu ga ni dati.

Ipak mnogi roditeljima zamjeraju nedostatak emocionalne podrške u djetinjstvu (pažnje, razumijevanja, nježnosti i prihvaćanja..). Nisu me dovoljno voljeli, bili su prestrogi, loše su se ponašali prema meni, više su voljeli brata... Osim roditeljima, često se zamjera i bliskim osobama ili onima s kojima provodimo puno vremena kao kolege na poslu.

Zamjeramo drugima, jer ne želimo osvijestiti činjenicu da kao što roditelji iz gornjeg pasusa nisu imali novac, tako nisu imali ni ono što nam je nedostajalo u djetinjstvu, jednostavno zato jer im to nitko nije dao. Ono što nemaju, ne mogu vam ni dati.

Vaši roditelji su odgajani u okruženju iz kojeg su podsvjesno, ali nepogrešivo preuzeli obrasce ponašanja i preslikali ih na svoju novu obitelj – vas. Generacije prenose ne samo obrasce ponašanja, nego u vidu molekula koje se vežu na DNA čak i traumatična iskustva predaka. O tome danas govori epigenetika.

Tek u zrelijoj dobi, postajemo svjesni svega što su nam roditelji nametnuli tijekom odgoja, ali svako zamjeranje prema roditeljima je ne samo nepotrebno, nego i štetno,. Naime, kad usmjeravamo pažnja na ono ponašanje koje ne volimo, upravo njemu dajemo energiju, preuzimamo ga, te isti obrazac predajemo novoj generaciji...

Stoga je važno shvatiti da jednom kada ste odrasli, ili ćete postati 100% odgovorni za svoje postupke, ili ćete iste loše i nepoželjne obrasce ponašanja prenijeti svojoj djeci uz istovremeno zamjeranje svojim roditeljima. Ovo zadnje je uvijek loš odabir, jer njime svjesno podržavate ono što ni sami ne volite.

Ako netko nema 100.000€ isto je i kad nema bilo što drugo. Jednostavno vam to ne može dati. Ali vi sami možete izaći iz kruga zamjeranja i nezadovoljstva, zaustaviti kotač kojeg su vrtjele generacije i postati kreator svog života, umjesto prenositelj sindroma žrtve sljedećem naraštaju.

Očistite ograničavajuće programe iz svoje podsvijesti, te zavrtite generacijski kotač u smjeru života kakvog zaslužujete.

Pređite na Vedru stranu života:

tap2harmony.com


22 views0 comments

©2019 by tap2harmony.com        tap2harmony@dr.com    gsm. +385(0)915535152

  • Facebook
  • YouTube