• Vedrana

Sotonsko djelo ili...


Vraćate li se često u prošlost analizirajući učinjeno ili propušteno? Nosite li na duši krivnju, taj užasan nepotreban teret koji vas svakoga dana iscrpljuje? Zatvoreni ste u tamnici vlastite percepcije i ne vidite izlaz?

Svi mi povremeno osjetimo krivnju, ali to se najčešće riješi isprikom i neugodan osjećaj brzo prolazi. No ako krivnja zaposjedne vaš um i postane vaš trajni pratilac, na dobrom ste putu do trajnog nezadovoljstva, patnje, a u krajnjem slučaju i depresije.

Ne zaboravite da je krivnja vrlo snažno sredstvo manipulacije, a počinje najčešće u roditeljskom domu. Osjećaj krivnje ne samo da stalno crpi energiju, već dovodi do sklonosti traženja krivnje u drugima što loše utječe na međuljudske odnose s obitelji, suradnicima, prijateljima… I zato ako primijetite da ste uvijek strogi prema drugima, i da ti drugi redovito ne ispunjavaju vaša očekivanja, zapitajte se koju krivnju nosite u sebi. Što su vam roditelji usadili o krivnji i tko vas je uvjerio da niste dovoljno dobri?... jer vaše ponašanje prema drugima, projekcija je osjećaja prema sebi.

Iz vlastitog terapeutskog iskustva znam da čak i psihijatri znaju nabijati pacijentima osjećaj krivnje, pa ovi nakon brojnih terapija završavaju u još gorem stanju nego kad su počeli. I svećenici ljudima za određena djela kažu da su “sotonska”, što je izuzetno loše, jer svaka moralna osuda može dalje produbljivati i poticati još veću krivnju kod čovjeka. To nikad i ni na koji način ne doprinosi izlječenju.

Osoba koja napravi nešto loše bilo svjesno ili nesvjesno, to radi zbog privremene ili trajne emocionalne neravnoteže, koja je u nekom trenutku života neizbježna za svako ljudsko biće. Nametanje krivnje nakon toga od bilo koga i na bilo koji način je duboko pogrešno.

Potrebno je shvatiti da svaki aspekt našeg ponašanja dolazi iz pohranjenih podsvjesnih obrazaca stečenih od najranijeg djetinjstva. Podrijetlo, odgoj, iskustva naših staratelja koja smo „pokupili“ i osobna iskustva svakog od nas su jedinstvena. Nitko na svijetu nije prošao točno ona iskustva i situacije koje smo mi prošli. Sve što napravimo ima svoje podrijetlo (link) u tim iskustvima, ima svoje razloge, koji iako nisu opravdanje, svakako isključuju potrebu nametanja krivnje.

Krivnjom ne možete popraviti prošlost, ali lako možete upropastiti sadašnjost, ovaj sveti trenutak u kojem jedino i jeste, u kojem jedino i postojite.

Stoga, oprostite sebi, ali i drugima. Svi mi u svakom trenutku napravimo najbolje što znamo i možemo. Otpustite krivnju sa zahvalnošću i mirom. Ako se pak ne možete sami izboriti sa svojom krivnjom, potražite pomoć.

I... pređite na vedru stranu života!

Vedrana


72 views0 comments

©2019 by tap2harmony.com        tap2harmony@dr.com    gsm. +385(0)915535152

  • Facebook
  • YouTube