• Vedrana

Slika o sebi


KAKO VIDIMO SEBE?

Kad sam doselila u stan u kojem trenutno živim, moji susjedi su imali bordošku dogu, psa od svojih 60-ak kila samih mišića. Izgledala je zastrašujuće, moćno i spremno na napad uvijek kad bi se netko nepoznat približio našem vrtu. Strah i trepet svih koji nisu znali koliko je zapravo mirna i poslušna.

Recimo da se zvala Delta.

Jedne večeri sretnem susjedu u vrtu i pozdravim. Pitam je onako usputno zašto stoji sama u vrtu. Kaže da je Delta trebala izaći vani, i sada čeka da pasica obavi svoje (tamo negdje u grmlju), jer je noću STRAH BITI SAMA U VRTU...

Deltu je strah? Nekoga? IKOGA? Isprva mi ništa nije bilo jasno, a onda sam shvatila... Nije važno kako je drugi vide. Važno je kako sama sebe vidi, a ona sebi očito nije bila ni moćna ni zastrašujuća.

Ne znam što je Delta mogla napraviti da popravi svoju sliku o sebi i koliko je to uopće značilo za njezin (pseći) život, ali nama, ljudima itekako znači.

Važno nam je kako sami sebe vidimo. Kako doživljavamo sebe, koliko vjerujemo u sebe, koliko imamo samopouzdanja u poslu, u odnosima s ljudima, i ono najvažnije - koliko sami sebe prihvaćamo i volimo. To neće odrediti samo naš poslovni i privatni život, nego i ono najvažnije – kako se osjećamo u životu, koliko smo sretni i koliko životne radosti udahnemo u svakom danu, jer na kraju krajeva od toga se život i sastoji.

Predstava o nama samima nastaje nesvjesno, u ranim razvojnim fazama kada je na nas najlakše utjecati, pod utjecajem svakog pojedinačnog iskustva i interakcije sa drugim ljudima, naročito roditeljima. Jednom kada se formira, ta slika se, opet nesvjesno i iznova potvrđuje svakim našim postupkom i odlukom, određujući nam život i budućnost.

Evo nekoliko savjeta Marie Montessori o odgoju djece, o razdoblju kada dijete stvara sliku svijeta i sebe u tom svijetu:

Ako dijete često grdimo, ono uči kako osuđivati druge.

Ako dijete često ismijavamo, ono postaje stidljivo.

Ako djetetu previše često govorimo “sram te bilo”, ono će naučiti da se uvijek osjeća krivim. (te se stavlja u poziciju žrtve koja uvijek krivi druge -op.a.)

Sada se sjetite koliko puta ste kao dijete čuli riječi „Sram te bilo“, „Kako si mogao/mogla to napraviti?“, „Očekivao sam bolje od tebe, a ti?“, „Glup si/glupa si!“,“Ne zaslužuješ ništa.“ itd. Riječi koje ste slušali kao djeca postaju vaši unutarnji glasovi kojima se nesvjesno obraćate sami sebi sebi.

Iako sama poruka u vama najčešće nije identična izvornoj poruci koju ste slušali od svojih roditelja i odgajatelja, njezina vibracija ostaje kao pogrešno i negativno uvjerenje o sebi – nisam dovoljno dobar, kriv sam, strah me, sram me, neću uspjeti, što će drugi misliti o meni, mene nitko ne voli, nemam sreće, nemam novca, ne zaslužujem bolje...

Dok se doživljavamo tako negativno, što možemo očekivati od drugih ili od života, kad smo i sami sebe već osudili?

Te poruke koje nam kodirane u zajamčeni neuspjeh podsvjesno formiraju stvarnost, možemo mijenjati. To je dobra vijest.

U našem umu beskonačan je broj mogućnosti za našu vlastitu realnost. Koju god odaberemo, bit će istinita. Odaberemo li biti tužni, sami, jadni, odbačeni, to će biti naša jedina stvarnost. Odaberemo li biti puni istinskog samopouzdanja, hrabrosti, veselja i svog unutarnjeg mira, i to će naš mozak s jednakim učinkom podržati kao našu stvarnost. Zaista, uvijek ćemo biti uspješni u svojim mislima, što god mislili da mislili. Bilo bi dobro da u tom slučaju (kad već možemo birati), odaberemo onu opciju koja je osnažujuća i dobra za nas. Ako ne možemo to napraviti sami, možemo potražiti pomoć, jer proces promjene ponekad je dug i bolan. Zato je dobro imati nečiju podršku i vodstvo.

Jednom kada sliku o sebi uskladite sa svojim stvarnim smislom i svrhom postojanja i prihvatite koliko ste veličanstveni, bez obzira na svoju prošlost i sve ono što vas svakodnevno muči, vaš cijeli svijet postaje jedno novo magično mjesto postojanja i radosti.

I zato, pređite na vedru stranu života!

Vedrana


53 views0 comments

©2019 by tap2harmony.com        tap2harmony@dr.com    gsm. +385(0)915535152

  • Facebook
  • YouTube