• Vedrana

Što je to Faster-EFT i kako je nastao?


Povijest F-EFTa seže čak 57 godina unatrag, a počinje s Dr. George Goodheart-om, poznatim kiropraktičarem u Sjedinjenim Državama. On je proučavao akupunkturu i ubrzo ju je uveo u svoj rad kao jednu od osnova nove metode koju je razvijao pod nazivom Primijenjena kineziologija. Otkrio je da može dobiti iste korisne rezultate kao da koristi akupunkturu, jednostavnim primjenom ručnog pritiska ili "tapkanjem" po akupunkturnim točkama.


Oslanjajući se na rad Goodhearta, australski psihijatar John Diamond je 1970. odveo ovo otkriće korak dalje stvaranjem varijacije Goodheartovog rada koji je nazvao "Bihevioralna kineziologija". Novi moment kojeg je dodao u metodi su afirmacije, odnosno pozitivne samoizjave ili misli simultano s aktiviranjem akupunkturnih točaka. To je posebno korišteno za liječenje emocionalnih problema.


U ranim 1980-ima dr. Roger Callahan, američki psiholog, učio je primijenjenu kineziologiju i proučavao sustav akupunkture u meridijanima u nastojanju da pronađe odgovore na neke od problema s kojima su se suočavalo njegovi pacijenti, a posebno za tjeskobe i fobije.

Callahan je radio više od dvije godine s pacijenticom koja je imala tako silan strah od vode da nije mogla ni ući u kadu bez da ne doživi anksiozni napad. Iako je Callahan s njom pokušao s mnogim tehnikama smanjenja tjeskobe, napredak je bio spor i obeshrabrujući.

„Jednog dana ta klijentica mi je kazala da se njezin strašan osjećaj nalazi u njezinu želucu.“

Postoji akupunkturna točka koja se nalazi neposredno ispod oka i koja je, prema tradicionalnoj akupunkturi, povezana s meridijanom želuca i dr. Callahan ju je zamolio da dotakne tu točku.


Kucnula je ispod očiju i kad je to učinila, dogodilo se potpuno neočekivano.

Umjesto da samo osjeća olakšanje od simptoma želuca, rekla je da je njezin strah od vode odjednom nestao! Callahan u početku to nije shvaćao previše ozbiljno jer se činilo tako nevjerojatnim, ali kad je vidio da ona trči prema bazenu, predomislio se.

Callahan je zatim odlučio istražiti mogućnost korištenja istog principa kako bi tretirao i druge fobije. Razvio je plan korištenja specifičnih sekvenci različitih akupresurnih točaka za različite emocionalne probleme. Dakle za određeni emocionalni problem, birala se točno određena akupunkturna točka.


Sustav je nazvan “Thought Field Therapy” ili “TFT”. (terapija misaonog polja)

Gary Craig, inženjer i osobni trener u Stanfordu intenzivno je surađivao s Rogerom Callahanom na TFT-u. Međutim, Craig je zaključio da je TFT vrlo kompliciran sustav.

Da bi se TFT uspješno koristio, morali ste naučiti do 200 različitih sekvenci meridijanskih točaka, jer svaki slijed točaka tretira različito emocionalno stanje.


Kako bi pojednostavio postupak, Craig je razvio tehniku u kojoj dodirujete mali broj točaka koje su pokrivale većinu glavnih meridijana u tijelu. Bez obzira na stanje ili problem, uvijek dotaknete iste točke.


To je uvelike pojednostavilo proces i učinilo ga lako dostupnim za ljude.

Tehnika koju je razvio Craig naziva se Tehnike emocionalne slobode ili EFT.

Robert Gene Smith, EFT terapeut, neumorni tragalac za metodom koja će bez iznimke dati rezultate, hipnoterapeut i NLP majstor, donosi novosti u EFT metodu. Primjenjuje sve naučeno, kombinira nekoliko metoda u jednu i konačno stvara Faster-EFT (Bržu- Emocionalno Fokusiranu Transformaciju) ili Eutaptiku.


Broj točaka svodi na samo 4 glavne. Teoriju podupire znanstvenim dokazima, a sve ljudske probleme objašnjava neriješenim emocijama, traumama i programima iz prošlosti, koji se odražavaju u svemu što radimo, govorimo i živimo.


„Sjećanja pokopana živa nikad ne umiru“ kaže Robert.


Osim čišćenja podsvjesnih obrazaca, uklanjanja neugodnih emocija, ova tehnika također koristi i zamjenu starih, neugodnih sjećanja s novima, sretnima, koje nam ne samo stvaraju osjećaj ugode, nego mijenjaju naše osobne resurse iz koje stvaramo svoj svoju percepciju i iz kojih reagiramo na svijet oko sebe.


Mogućnosti Eutaptike su odista revolucionarne, jer reprogramiraju podsvijest tako da radi ZA nas, a ne protiv nas.


S obzirom na dubinu i jednostavnost primjene, moguće je koristiti u svakom segmentu ljudskog života.


Vedrana
39 views0 comments

©2019 by tap2harmony.com        tap2harmony@dr.com    gsm. +385(0)915535152

  • Facebook
  • YouTube